Ruben Denoo, Notaris te Zonnebeke (Passendale)

 

Ruben Denoo

Notaris te Zonnebeke (Passendale)

Notarisbarometer

Elk jaar gaan er meer dan 2,5 miljoen cliënten bij de notaris langs voor advies en het verlijden van akten. Hierdoor voelen de notarissen de polsslag van de samenleving en hebben zij een nauwkeurig beeld van wat er leeft bij de bevolking.

De “Notarisbarometer” is hier een weerslag van. Elk trimester peilt deze naar de activiteit in ons land op vlak van de gezinnen, ondernemingen en vastgoed.

Betrouwbare cijfers, want het gaat om het aantal dossiers dat elke maand in de notariskantoren wordt opgestart. Wat vastgoed betreft, gaat het o.a. om de verkopen van de afgelopen drie maanden. De vastgoedindex werd opgestart in het 3de trimester van 2007 (startwaarde 100).

De gegevens worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst, 3 à 4 maanden voor de ondertekening van de akte. Hierdoor beschikken de notarissen over de meest recente gegevens inzake de Belgische vastgoedmarkt.

 

Vastgoed in 2020: minder transacties, prijsstijgingen in tweede jaarhelft

De coronacrisis zorgde in het 2de trimester van 2020 voor een vertraging van de vastgoedmarkt in het ganse land. Eind 2020 was die achterstand niet ingehaald. Dat blijkt uit de Notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat. In vergelijking met 2019 daalde het aantal transacties met -2,7% in België en -4,2% in Vlaanderen. In de tweede jaarhelft waren kopers opnieuw bijzonder actief op de vastgoedmarkt. De inhaalbeweging na de semi-lockdown leidde tot prijsstijgingen.

Vastgoedactiviteit 2020: -2,7% in België, -4,2% in Vlaanderen
In vergelijking met 2019 daalde de verkoop van vastgoed in ons land met -2,7%. In Vlaanderen daalde het aantal vastgoedtransacties met -4,2%, in Brussel met -4,8%. In Wallonië bleef het aantal transacties zo goed als stabiel: +0,8%.
De coronacrisis zorgde in het 2de trimester van 2020 voor een vertraging op de vastgoedmarkt. Sinds de zomer was er een inhaalbeweging, maar die was onvoldoende sterk om de coronadip volledig weg te werken.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Toch hield de vastgoedmarkt al bij al behoorlijk goed stand. In de tweede jaarhelft waren kopers opnieuw actief en had de coronacrisis geen negatief effect meer op het aantal transacties. De lage rentevoeten waren daarbij een essentiële factor. Belgen zien vastgoed sowieso als een veilige investering. Wellicht is een eigen thuis door de coronacrisis voor vele mensen  nog belangrijker geworden. Kopers kozen vaak voor woningen met een tuin, een balkon of wat extra ruimte om in alle rust van thuis uit te kunnen werken. Dit soort vastgoed was zeer gegeerd en zat in een hogere prijscategorie.”

Gemiddelde prijs van een woonhuis in België: 276.993 euro (+5,7% t.o.v. 2019)
Een woonhuis in ons land kostte in 2020 gemiddeld 276.993 euro, een prijsstijging van +5,7% in vergelijking met 2019. Gemiddeld moesten kopers 15.000 euro meer betalen in het afgelopen jaar. Rekening houdend met de inflatie bedroeg de reële prijsstijging 14.000 euro.

Gemiddelde prijs van een appartement: 244.112 euro (+6,8% t.o.v. 2019)
Een appartement in ons land kostte in 2020 gemiddeld 244.112 euro, een prijsstijging van +6,8% in vergelijking met 2019. Gemiddeld moesten kopers in het afgelopen jaar 16.000 euro meer betalen voor een appartement. Rekening houdend met de inflatie bedroeg de reële prijsstijging +6,4% (+15.000 euro).